• Advertisement

Knedle ze śliwkami

Knedle ze śliwkami

Messagepar Agnieszka38 » 12 Juin 2011, 00:08

Przygotowanie : 40 minut
Odczekanie : 3 * 15 minut
Po zagotowaniu : na małym ogniu

Porcja dla 4 osób :

30 g drożdży
ź l letniego mleka
40 g cukru
500 g mąki krupczatki
1 jajko
Szczypta soli
60 g + 50 g masła
750 g śliwek
30 -35 kostek cukru
4 łyżki tartej bułki

Przygotowanie :
Z drożdży, mleka, cukru i odrobiny mąki przygotować zaczyn. Wymieszać mąkę, jajka , sól, 60 g wiórków maślanych oraz zaczyn. Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Opłukane śliwki osuszyć, usunąć pestki, do każdej z nich włożyć kostkę cukru. Z ciasta wykroić kawałki o wadze około 30 g, każdą śliwkę szczelnie obtoczyć ciastem tak , by powstały okrągłe knedle. Knedle ułożyć na poprószonej mąką stolnicy i odstawić, by wyrosło ciasto. Knedle wrzucić do osolonej , wrzącej wody i gotować. Garnek do połowy przykryć . Ugotowane knedle wyjąć i przygotować do podania. Tartą bułkę podsmażyć na 50 g roztopionego masła i polać nią knedle.
Pièces jointes
Knedle_ze_sliwkami.jpg
Knedle_ze_sliwkami.jpg (55.67 Kio) Consulté 2744 fois
Avatar de l’utilisateur
Agnieszka38
 
Messages: 154
Inscrit le: 11 Juin 2011, 01:21

Advertisement

Retour vers Kuchnia polska

Qui est en ligne ?

Utilisateur(s) parcourant actuellement ce forum : Aucun utilisateur inscrit et 1 invité

  • Advertisement
cron