• Advertisement

Tort kawowy z bitą śmietaną

Tort kawowy z bitą śmietaną

Messagepar Agnieszka38 » 12 Juin 2011, 00:10

Przygotowanie : 40 minut
Pieczenie : 50 minut
Piecyk elektryczny : 175 stopni C
Piecyk gazowy 2-3 stopień


Składniki tortu :
100 g masła
8 jajek
200 g cukru pudru
Szczypta soli
150 g mąki

Nadzienie i dekoracje :
6 łyżek koniaku
ž l 36 % śmietanki
40 g cukru pudru
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
50 g płatków migdałowych
12 ziaren kawy

Przygotowanie :

Roztopić masło i pozostawić do ostygnięcia.
Jajka, cukier i sól ubić w kąpieli wodnej aż do zgęstnienia.
Przenieść do zimnej kąpieli wodnej i ubijać do ostygnięcia.
Następnie dodać mąkę stale mieszając i na koniec roztopione masło.
Wlać ciasto do tortownicy, upiec placek, pozostawić do wystygnięcia i wyjąć z formy.
Placek wzdłuż rozkroić i skropić koniakiem .
Ze śmietanki, cukru pudru i kawy ubić sztywny krem kawowy, część odłożyć i wykorzystać do dekoracji.
Nadziać tort kremem kawowym , posmarować boki i ozdobić.
Posypać płatkami migdałowymi i położyć ziarenka kawy.
Pièces jointes
Tort_kawowy_z_bita_smietana.jpg
Tort_kawowy_z_bita_smietana.jpg (69.21 Kio) Consulté 2850 fois
Avatar de l’utilisateur
Agnieszka38
 
Messages: 154
Inscrit le: 11 Juin 2011, 01:21

Advertisement

Retour vers Kuchnia polska

Qui est en ligne ?

Utilisateur(s) parcourant actuellement ce forum : Aucun utilisateur inscrit et 1 invité

  • Advertisement
cron