• Advertisement

Zupa kalafiorowa po parysku

Zupa kalafiorowa po parysku

Messagepar Agnieszka38 » 12 Juin 2011, 00:31

Składniki :

- 1 łyżka naci siekanej
- ocet
- szczypta gałki muszkat.
- 5 dag masła
- sól
- pieprz
- 1 średni kalafior
- 4 ziemniaki
- litr mleka
- 1/2 szkl. śmietany


Wykonanie :

1. Umyty kalafior podzielić na różyczki. Wrzucić do wrzącej, osolonej wody, gotować 5 min., odcedzić. Masło rozgrzać w rondlu, dodać kalafior i pokrojone, obrane ziemniaki, dusić pod przykryciem 5 min.

2. Dodać mleko, sól, pieprz i gotować na słabym ogniu ok. 25 min., aż warzywa zmiękną.

3. Zupę zmiksować. Dodać śmietanę i gałkę, doprawić pieprzem. Podawać posypaną nacią.
Avatar de l’utilisateur
Agnieszka38
 
Messages: 154
Inscrit le: 11 Juin 2011, 01:21

Advertisement

Retour vers Kuchnia francuska

Qui est en ligne ?

Utilisateur(s) parcourant actuellement ce forum : Aucun utilisateur inscrit et 1 invité

  • Advertisement
cron