• Advertisement

Groszek po francusku

Groszek po francusku

Messagepar Agnieszka38 » 12 Juin 2011, 00:34

Gotowanie : 25 minut

Porcja dla 4 osób :

- 150 g małych szalotek (cebulki)
- 60 g masła
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 6 gałązek natki pietruszki
- 1 zielona sałata
- 600 g młodego zielonego groszku

* Cebulki obrać i zeszklić na maśle. Dodać sól, cukier, 1/8 l wody i natkę pietruszki. Dusić 10 minut pod przykryciem.

* Sałatkę pokroić na 4 części, każdą część dobrze związać nitką. Położyć na szalotki, na wierzchu ułożyć groszek. Dusić następne 10 minut.

* Usunąć pietruszkę i nitkę, warzywa lekko wymieszać, doprawić do smaku i podawać.

Dodatkiem może być sos bearneński, pieczeń cielęca i wytrawne, białe wino.
Avatar de l’utilisateur
Agnieszka38
 
Messages: 154
Inscrit le: 11 Juin 2011, 01:21

Advertisement

Retour vers Kuchnia francuska

Qui est en ligne ?

Utilisateur(s) parcourant actuellement ce forum : Aucun utilisateur inscrit et 1 invité

  • Advertisement
cron