• Advertisement

Stek francuski

Stek francuski

Messagepar Agnieszka38 » 12 Juin 2011, 00:35

Pieczenie : 45 minut

Podsmażenie : na dużym ogniu

Smażenie : na małym ogniu

Porcja dla 6 osób :

- 1 kg antrykotu wołowego z kością o grubości ok. 6 cm
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 4 łyżki czerwonego wina
- 1 łyżeczka soli czosnkowej
- 1 łyżeczka rozdrobionego tymianku

Do przygotowania tej potrawy najbardziej nadaje się młode mięso wołowe po 2-3 tygodniowym uleżeniu. Antrykon należy kroić skośnie na plastry o grubości 1/2 cm.

* Mięso natrzeć 2 łyżkami oliwy, włożyć do miski odpowiedniej wielkości i w ciągu 24 godzin kilkakrotnie obrócić. Schłodzić pod przykryciem.

* Czerwone wino wymieszać z solą czosnkową i tymiankiem, przykryć i odstawić na kilka godzin. Dodać do mięsa, które w ciągu następnych 24 godzin należy kilkakrotnie obrócić w marynacie, przy czym przez 6 godzin mięso marynować w temperaturze pokojowej.

* Podgrzać 1 łyżkę oliwy, mięso osuszyć i smażyć 45 minut, od czasu do czasu obracając. Mięso można też grillować, najpierw na brązowy kolor blisko źródła ciepła, po czym dopiec w dalszej odległości. Przy każdym obracaniu mięso nacierać marynatą
Avatar de l’utilisateur
Agnieszka38
 
Messages: 154
Inscrit le: 11 Juin 2011, 01:21

Advertisement

Retour vers Kuchnia francuska

Qui est en ligne ?

Utilisateur(s) parcourant actuellement ce forum : Aucun utilisateur inscrit et 1 invité

  • Advertisement
cron