• Advertisement

Naleśniki Suzette (Crepes Suzette)

Naleśniki Suzette (Crepes Suzette)

Messagepar Agnieszka38 » 12 Juin 2011, 00:35

Przygotowanie : 20 minut
Smażenie: 15 minut
Zapiekanie : 15 minut

Składniki dla 4 osób :
- szklanka mąki
- 4 jajka
- po 3/4 szklanki śmietanki (12 proc.) i gazowanej wody mineralnej
- łyżka oliwy
- po szczypcie soli i cukru
- 3,5 łyżki masła
- 3 łyżki cukru pudru
- pokrojona w paski skórka z 1/2 pomarańczy
- 2 kieliszki likieru pomarańczowego
- 10 orzechów włoskich.

* Żółtka roztrzepać ze śmietanką i wodą mineralną. Mieszając, dodawać mąkę, po czym pianę z białek ubitych ze szczyptą soli i cukru, a na końcu oliwę. Odstawić na 30 minut do lodówki.
* 3 łyżeczki masła utrzeć z cukrem pudrem, orzechami, połową skórki z pomarańczy i likieru.
* Z ciasta usmażyć cienkie naleśniki. Smarować je warstwą orzechowego nadzienia i składać w " chusteczkę", a następnie ułożyć w żaroodpornym, wysmarowanym pozostałym masłem, naczyniu. Zapiekać 15 minut w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku.
* Przed podaniem naleśniki polać resztą likieru i posypać pozostałą pomarańczową skórką.
Avatar de l’utilisateur
Agnieszka38
 
Messages: 154
Inscrit le: 11 Juin 2011, 01:21

Advertisement

Retour vers Kuchnia francuska

Qui est en ligne ?

Utilisateur(s) parcourant actuellement ce forum : Aucun utilisateur inscrit et 1 invité

  • Advertisement
cron