• Advertisement

Gofry francuskie

Gofry francuskie

Messagepar Agnieszka38 » 12 Juin 2011, 00:38

Gofry francuskie

Składniki :

- 0,5 kg mąki
- szklanka mleka
- 2,5 dkg świeżych drożdży
- 0,5 kostki masła
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 1,5 torebki cukru waniliowego
- 2 jajka
- odrobina soli

Wykonanie :

1. Wymieszać mąkę, sól i cukier waniliowy - na środek wlać drożdże rozrobione w niewielkiej ilości ciepłego mleka, dodać ubite z cukrem jajka i masło stopione z mlekiem.

2. Dobrze wyrobić i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Formować w małe kulki, wkładać do maszynki gofrowej i smażyć.

3. Podawać z cukrem, konfiturami lub bitą śmietan
Avatar de l’utilisateur
Agnieszka38
 
Messages: 154
Inscrit le: 11 Juin 2011, 01:21

Advertisement

Retour vers Kuchnia francuska

Qui est en ligne ?

Utilisateur(s) parcourant actuellement ce forum : Aucun utilisateur inscrit et 1 invité

  • Advertisement
cron